[WK Judo] Verkerk: "Ik heb mezelf verbaasd"

Frank (franklop)

Bij het WK judo in Rio de Janeiro zorgde Marhinde Verkerk voor Nederlands succes door in de categorie tot 78 kilo het zilver op te eisen. De wereldkampioene van 2009 had zichzelf verbaasd. "Ik heb zo'n bizarre voorbereiding gehad, nauwelijks getraind. En dan zo'n bijzondere, gekke dag. Dit had ik zeker niet verwacht. Ik verbaas mezelf vandaag."

Een dag voor het toernooi was er nog vocht uit de knie van Verkerk gezogen. Een blessure die hier haar voorbereiding flink in de war gooide. "Toen ik wakker werd besloot ik om de knop om te gooien. Alle remmen los en vol gas. Ik pak hem in en vanavond zie ik wel wat de schade is."

Mentaal was de zege op de Braziliaanse nummer één Mayra Aguiar, voor eigen publiek, enorm belangrijk. "Ik voelde me fysiek zo sterk, dat voelde zij ook. Ik had nog nooit van haar gewonnen, maar het ging allemaal volgens plan. Daarna was ik niet bezig met een medaille, ik speelde echt per wedstrijd. Ik kon die focus vasthouden."

In de finale tegen de onbekende Noord-Koreaanse Kyong Sol kwam de Nederlandse, na een goed begin, net tekort. "Ik begon uitstekend, maar toen zij scoorde kwam ik er niet meer doorheen. Het ging helaas niet meer." Verkerk zag een hoop verschillen met haar gouden toernooi in 2009. "Toen zat ik in een flow, nu niet. Ik was toch wel met de blessure bezig. In Rotterdam ging het meer vanzelf, nu was ik veel bedachtzamer en tactischer."

Coach Chris de Korte kon niet geloven dat Verkerk het tot de finale schopte. "Het is uniek. Ze had last van de knie en je dan zo dominant staat te judoën. Ik ben heel erg trots op haar. Maar er had nog meer in gezeten, ze had de finale in het begin onder controle."