RSJ: Sober gevangenisregime in strijd met wet

Redactie

Het kabinetsplan om het gevangenisregime te versoberen is in strijd met de Nederlandse wet en internationale richtlijnen. Het plan is ingrijpend en onverantwoord, stelt de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ), meldt de NOS zaterdag.

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) wil alle gedetineerden in een sober regime onderbrengen. Ze kunnen dan met goed gedrag privileges verdienen. Volgens de RSJ kan een normaal mens niet aan de eisen voldoen. Het grootste deel van de gedetineerden zou hierdoor zijn hele straf in het sobere regime blijven.

Door het sobere regime zouden gedetineerden belangrijke zaken missen, zoals een cursus omgaan met agressie of hulp bij afkicken. Die hulp moeten ze namelijk eerst verdienen. Ook andere zaken, zoals een cursus lassen of het gebruik van een computer om een huis te zoeken, moeten eerst worden verdiend.

De raad vreest dat gedetineerden door het missen van deze zaken zich niet meer bezighouden met het veranderen van hun gedrag of hun terugkeer in de maatschappij. Omdat gedetineerden pas na zes weken goed gedrag in aanmerking komen voor het zogenoemde plusprogramma, zou meer dan de helft van de gevangenen er sowieso niet aan toe komen omdat ze een korte straf uitzitten.

Verder wijst de raad erop dat 15 tot 25 procent van de gevangenen niet slim genoeg is om aan de eisen voldoen. Teeven heeft nog niet gereageerd op de kritiek.