Werkloosheid eurozone blijft stabiel

Redactie

De werkloosheid in de eurozone is in juli niet verder opgelopen in vergelijking met juni. Het werkloosheidspercentage in de zeventien landen van de muntunie kwam opnieuw uit op 12,1 procent. In totaal waren ruim 19,2 miljoen mensen in de eurozone werkloos in juli, meldt Europees statistiekbureau Eurostat vrijdag.

Het is de derde maand op rij dat het werkloosheidspercentage gelijk blijft in de eurozone. Ook in de 28 landen van de Europese Unie is de werkloosheid stabiel, op elf procent. Ten opzichte van vorig jaar is de werkloosheid in beide regio's gestegen, met respectievelijk 0,6 en een half procentpunt.

In vergelijking met vorig jaar juli steeg de werkloosheid het hardst in landen als Nederland, Cyprus en Griekenland. In Nederland was zeven procent van de beroepsbevolking werkloos, tegenover 5,3 procent in juli 2012. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling sprak eerder de verwachting uit dat de werkloosheid in Nederland volgend jaar stijgt naar 7,1 procent.

De jeugdwerkloosheid in Nederland steeg de afgelopen drie maanden en kwam in juli uit op 11,5 procent. In de eurozone was 24 procent van de jongeren onder de 25 jaar werkloos in die maand. De 28 EU-landen kenden 5,6 miljoen werkloze jongeren. Voor deze twee regio's was de jeugdwerkloosheid nagenoeg stabiel in de afgelopen drie maanden.