Geen extra voorwaarden voor islamitische school

Redactie

Amsterdam mag de Stichting Islamitisch Onderwijs (SIO) geen extra voorwaarden stellen voor het beginnen van een nieuwe islamitische middelbare school in de stad. Dat stelt de Onderwijsraad in een advies aan de gemeente, schrijft Trouw dinsdag. De gemeente heeft met de stichting een conflict over de nieuwe school.

Twee jaar geleden werd het Islamitisch College Amsterdam (ICA) gesloten omdat de kwaliteit van het onderwijs niet goed genoeg was. De SIO wil nu op dezelfde locatie een scholengemeenschap beginnen voor mavo, havo en vwo.

In het bestuur van de SIO zitten veel oud-medewerkers van het Islamitisch College Amsterdam. De gemeente ziet de nieuwe school daarom als een voortzetting van het ICA en heeft de aanvraag voor de nieuwe islamitische middelbare school afgewezen.

De gemeente wilde extra voorwaarden stellen op het gebied van kwaliteit en bestuurskracht om een tweede mislukking te voorkomen, maar het bestuur weigerde daaraan te voldoen. Daarom klopte Amsterdam bij de Onderwijsraad aan voor advies.

De raad vindt dat bestuurders die aan het hoofd hebben gestaan van een school met onderwijs waarvan de kwaliteit ondermaats was, niet zomaar een nieuwe school zouden moeten kunnen beginnen. Er zouden 'drempels moeten worden opgeworpen' voor bestuurders die hun school op de klippen hebben laten lopen. Daarvoor zou echter wel de wet moeten worden aangepast.

Anderzijds vindt de raad ook dat eventuele nieuwe regels het stichten van een school niet zouden mogen belemmeren. Dat gaat ten koste van de keuzevrijheid van ouders.

Onderwijswethouder Pieter Hilhorst laat in een reactie weten niet tegen islamitisch onderwijs te zijn, wel tegen 'slecht islamitisch onderwijs'.