Aanhangers Morsi opnieuw de straat op

anoniem_22072019025900

Aanhangers van de afgezette Egyptische president Mohammed Morsi zijn vrijdag opnieuw de straat opgegaan. Her en der in de hoofdstad Caïro hadden betogingen plaats. De vraag is of de Morsi-achterban druk op de regering kan blijven uitoefenen, nu een groot deel van zijn leiding is opgepakt en vastgezet.

De betogers scandeerden leuzen gericht tegen het leger. De protesten hadden veelal plaats in kleine straatjes en bij moskeeën. Grote doorgaande wegen en pleinen werden gemeden uit vrees voor militairen en ordetroepen die in groten getale waren ingezet. Een van de betogers verklaarde zich niet af te laten schrikken door de arrestaties van demonstranten of het geweld dat tegen hen wordt gebruikt. "Ik blijf demonstreren totdat onze legitieme president terugkeert. Hij zal terugkomen en het islamitische project voltooien. We zijn niet bang voor de dood of voor de misdadigers van de politie en het leger."

Sinds Morsi werd afgezet door het leger zijn honderden Egyptenaren om het leven gekomen. Het is de ergste uitbraak van geweld sinds 2011. Honderden leden van de Moslimbroederschap, waar Morsi uit voortkomt, zijn opgepakt. Donderdag werd oud-president Hosni Mubarak vrijgelaten uit de gevangenis en direct onder huisarrest geplaatst. De vrees bestaat dat zijn vrijlatingen de spanningen in Egypte zal verergeren. Vrijdag werd Mubarak nog niet genoemd door de Morsi-achterban.