'Lek Fukushima geen invloed op Tokyo 2020'

Boris (borisz)

De aanhoudende problemen bij de kerncentrale van Fukushima hebben geen invloed op de kandidatuur voor Tokyo om de Olympische Spelen van 2020 te organiseren. Dat heeft gouverneur Naoki Inose van de Japanse hoofdstad vrijdag gezegd. Inose wijst erop dat in steden als Londen, Parijs en New Yorkhet stralingsniveau even hoog is als in Tokyo. Fukushima ligt 250 kilometer van Tokyo.

Maandag lekte er zo'n driehonderdduizend liter radioactief water uit een tank bij Fukushima. Dat was het vijfde en grootste lek sinds vorig jaar. De kerncentrale van Fukushima werd in maart 2011 zwaar getroffen door de zeebeving en tsunami in Japan en sindsdien zijn er grote problemen.

Tokyo is samen met Istanbul en Madrid in de race om de Spelen van 2020 binnen te halen. Op 7 september beslist het IOC tijdens een congres in Buenos Aires welke stad het toernooi krijgt. Istanbul is door allerlei dopingschandalen in de Turkse sport in het nauw gedreven. Ook bij Madrid zijn er dopingzorgen. De frêle toestand van de Spaanse overheidsfinanciën baart ook zorgen.