Lichte omzetdaling voor Douwe Egberts

anoniem_22072019025900

DE Master Blenders 1753 heeft in het gebroken boekjaar, dat eind juli afliep, een licht lager resultaat geboekt dan een jaar eerder. De omzet daalde met een half procent van 2,7 naar 2,6 miljard euro. Dat meldt Douwe Egberts vrijdag. Negatieve wisselkoerseffecten drukten de omzet, overnames zorgden juist voor een kleine stijging.

De cijfers zijn naar alle waarschijnlijkheid de laatste die het koffie- en theebedrijf presenteert. Een consortium onder leiding van Joh. A. Benckiser (JAB) biedt 7,5 miljard euro voor Douwe Egberts. Dat is 12,50 euro per aandeel. Aandeelhouders hebben tot 17 september de tijd om op dit bod te reageren.

De koffiebrander moest het het afgelopen jaar vooral hebben van de markten buiten Europa. In landen als Brazilië en Australië groeide de omzet uit winkelverkopen met 5,7 procent. In West-Europa daalde de omzet met 1,9 procent. Ook de omzet uit verkopen aan de zakelijke markt en horeca daalde, met 2,6 procent.

Aan buitengewone posten was Douwe Egberts 111 miljoen euro kwijt. Het bedrag werd voornamelijk gebruikt voor het doorvoeren van een personele reorganisatie en het implementeren van de nieuwe bedrijfsstructuur in februari dit jaar. De kosten rondom het bod van JAB werden eveneens van dit bedrag betaald.