Campagne tegen handtastelijke burgemeester VS

anoniem_22072019025900

In de Amerikaanse stad San Diego is een campagne begonnen om de Democratische burgemeester Bob Filner naar huis te sturen. Filner wordt door zestien vrouwen beticht van seksuele intimidatie en het maken van ongepaste opmerkingen. Om een zogeheten recall election te houden moeten ruim honderdduizend handtekeningen worden ingezameld.

Onder anderen Nancy Pelosi, de leider van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden, heeft Filner opgeroepen af te treden en op die manier San Diego de kosten van een recall election te besparen. De 70-jarige burgervader wil echter van geen wijken weten. Hij verscheen de afgelopen tijd niet in het openbaar en volgens zijn advocaten heeft hij twee weken intensieve gedragstherapie ondergaan. Naar verwachting gaat hij deze week weer aan het werk.

De jongste aantijging tegen Filner kwam donderdag naar buiten. Een vrijwilliger van de stad die met bejaarden werkt zegt dat Filner meermaals over haar handen wreef, haar mee uit vroeg en seksuele toespelingen maakte. Andere vrouwen hebben onder meer gezegd dat de burgemeester hen op de billen sloeg en hun hoofd in een inmiddels beruchte houdgreep nam.

De tegenstanders van Filner zeggen al meer dan honderdduizend dollar te hebben ingezameld en elfhonderd vrijwilligers te hebben geworven. Ze verzamelden zondag handtekeningen tijdens de halve marathon die in de stad werd gehouden. Zakenvrouwen en slachtoffers van seksueel geweld in het leger zijn van plan maandag een optocht door het stadscentrum te houden.