Nadal verslaat Federer in kwartfinale Cincinnati

Boris (borisz)

Rafael Nadal heeft vrijdagavond ten koste van titelverdediger Roger Federer de halve finale van het masterstoernooi van Cincinnati bereikt. De als vierde geplaatste Spanjaard was met 5-7, 6-4, 6-3 te sterk voor zijn eeuwige rivaal uit Zwitserland, de nummer vijf van de plaatsingslijst.

De 32-jarige Federer had de twee eerdere ontmoetingen met Nadal in Indian Wells en Rome dit jaar verloren en was de laatste weken mede door fysieke ongemakken bovendien niet in goede vorm. Op het Amerikaanse hardcourt begon hij echter sterk. Op 5-5 noteerde hij de eerste break van de wedstrijd, om de set vervolgens overtuigend uit te serveren.

In de vierde game van de tweede set kreeg de 27-jarige Nadal zijn eerste kansen om toe te slaan. Hij liet zijn tegenstander evenwel terugkomen. Na een aantal fouten van Federer trok de Spanjaard op 5-4 alsnog de stand gelijk en in het derde bedrijf nam hij dankzij een vroege break snel afstand. Dat kwam Federer niet meer te boven.

De twee toptennissers stonden voor de 32e keer tegenover elkaar. Nadal won 21 van die ontmoetingen. Bij de laatste vier neemt de speler van Mallorca het op tegen Tomas Berdych, die eerder op de dag verrassend Andy Murray de baas was. De andere halve finale gaat tussen Juan Martin del Potro en John Isner, die Novak Djokovic uitschakelde.

Bij de vrouwen rekende Victoria Azarenka af met de Deense Caroline Wozniacki (10). Het werd 6-3, 7-6 (5) voor de als tweede geplaatste Wit-Russin, die de Servische Jelena Jankovic (14) als volgende tegenstander treft.