[EK Hockey] Lammers: "Die trein van ons gaat maar door"

Boris (borisz)

"Dit was mijn laatste EK", liet Oranje-spits Kim Lammers twee jaar geleden optekenen. De aanvaller was op dat moment net opnieuw Europees kampioen geworden met het Nederlands elftal in het Duitse Mönchengladbach. Inmiddels zijn we in het weekend aangekomen waarop Oranje de titel kan prolongeren. En wie is wederom van de partij? Precies, Lammers.

Lammers begint al te lachen op het moment dat haar uitspraak wordt ingeleid. "Ik had al verwacht dat je daar op terug zou komen. Ik weet het al. Dat het toen mijn laatste EK zou zijn, zeker? Maar toen ik dat zei zat er champagne in mijn bidon, ha ha. Maar ik meende het op dat moment wel. Net als ik dacht dat ik daarvoor in Argentinië mijn laatste WK had gespeeld. Ja, dan blijken dingen toch weer anders te lopen. Ik dacht dat ik zou stoppen na de Olympische Spelen. Dan was het wel mooi geweest, dacht ik in Mönchengladbach. Maar ja, ik vind het toch nog heel erg leuk. Zolang dat zo is, en mijn lijf het houdt, ga ik ermee door."

De 32-jarige spits mag gerust een EK-legende worden genoemd. Lammers heeft er namelijk al vijf Europese kampioenschappen opzitten, waarvan ze er niet minder dan vier won. "Eigenlijk was de eerste, in 2003 in Barcelona, de leukste tot nu toe. We zaten midden in de stad, ik speelde een goed toernooi en de ambiance was ook mooi. Maar dit kan ook een heel leuk EK worden. Ik heb er helemaal zin in. De Belgen hebben het goed aangepakt. Ik zal je zeggen: als je daar aankomt, ben je onder de indruk."

Lammers is bijkans lyrisch over de manier waarop het toernooi is opgezet. Als je niet beter zou weten, zou je denken dat ze is ingehuurd door de organisatie om het EK te promoten. "Wij Nederlanders kunnen iets moois organiseren, maar die Belgen doen daar nu echt niet voor onder. En dat terwijl ze toch een nieuwkomer zijn in het hockey. Het is echt groots wat ze hebben neergezet. Ik ben onder de indruk. Normaal gesproken heb je op zo’n toernooi in het buitenland één stand, waar ze sticks verkopen. Verder niets. Maar toen we aan kwamen rijden dachten we dat ze waren vergeten af te bouwen bij het festival wat een paar weken geleden hier is geweest. Het ziet er echt waanzinnig cool uit."

Hoewel ze dus al vijf eerdere EK’s heeft meegemaakt, blijft Lammers onverminderd gretig. "Die trein van ons gaat maar door. De groep en ons spel zijn toch weer anders dan één of twee jaar geleden. Het blijft supergaaf om dat mee te maken. Iets moois, waarvan ik nog steeds wil genieten."