Chinese dierentuin gesloten om bedrog

Redactie

De dierentuin van het Chinese Luohe sluit voorlopig zijn deuren wegens een schandaal om stand-ins. De zoo probeerde een Tibetaanse mastiff voor een leeuw en een andere hond voor een wolf te laten doorgaan. Maar de bezoekers lieten zich niet bedotten.

Aan de nieuwe bewoner van het leeuwenverblijf in de dierentuin in het Chinese binnenland leek op het eerste gezicht niets te mankeren. Hij had het postuur, de weelderige manen, de kleur en het korte lontje van een volbloed leeuw. Maar hij verraadde zich met zijn stemgeluid. De zogenaamde leeuw bleek te blaffen in plaats van te brullen.

De dierentuin bood bezoekers vrijdag verontschuldigingen aan en beloofde beterschap. Directeur Liu Suya houdt vol dat het niet de bedoeling was bezoekers voor het lapje te houden. De echte leeuw was uitgeleend als zaaddonor, en een lege kooi is nu eenmaal 'geen gezicht'.

Het luipaard van de dierentuin in de provincie Henan was ook op vrijersvoeten en werd daarom vervangen door een poolvos. En beverratten vulden de slangenkuil. Eerder kwam al aan het licht dat enkele Chinese dierentuinen de vacht van sommige dieren verfden om ze te kunnen laten doorgaan voor panda's en ander veeleisend wild, maar in Luohe maakten ze het volgens bezoekers wel heel bont.