'Wall Street lager na winstalarm Wal-Mart’

Redactie

De aandelenbeurzen in New York zullen donderdag waarschijnlijk lager openen, waarmee de daling van een dag eerder lijkt te worden voortgezet. Een winstwaarschuwing van Wal-Mart en een tegenvallende omzetverwachting van Cisco zetten de stemming onder druk.

Wal-Mart bracht voor opening van de markt de resultaten naar buiten. De grootste detailhandelaar ter wereld verraste de markt door zijn winstverwachting voor het gehele boekjaar naar beneden bij te stellen. De verlaging is het gevolg van de moeizame marktomstandigheden in de Verenigde Staten en elders in de wereld. Een dag eerder bleek al uit cijfers van warenhuisketen Macy’s dat de Amerikaanse consument nog steeds de hand op de knip houdt.

Cisco Systems maakte woensdag nabeurs de kwartaalcijfers bekend. De omzetverwachting die de Amerikaanse fabrikant van netwerkapparatuur voor het lopende kwartaal afgaf viel lager uit dan analisten hadden voorzien. Cisco liet tevens weten 4000 banen te schrappen vanwege tegenvallende omzetten in Japan, China en Europa. Dat is circa 5 procent van het totale personeelsbestand.

Op macro-economisch terrein bleek dat het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS vorige week is uitgekomen op 320.000. Dat is het laagste aantal in bijna 6 jaar. Ook werd bekendgemaakt dat de industrie in de regio rond New York in augustus minder sterk is gegroeid dan een maand eerder. Daarnaast bleek dat de Amerikaanse inflatie in juli 2 procent bedroeg. Dat was conform verwachting.

De openingsindicatoren wijzen op verliezen van tussen 0,8 en 1 procent voor de Amerikaanse beurzen. Amerikaanse beleggers trokken zich woensdag weinig aan van de beter dan verwachte economische groeicijfers uit de eurozone. Teleurstellende kwartaalcijfers van Macy's benadrukten dat de economie in eigen land nog een lange weg te gaan heeft. De Dow-Jonesindex eindigde met een verlies van 0,7 procent op 15.337,66 punten.