[WK] Merritt onttroont James op 400 meter

Stefan (sportfreak)

LaShawn Merritt is in Moskou wereldkampioen geworden op de 400 meter. De Amerikaan kwam over de streep in 43,74 seconden en verwees daarmee zijn landgenoot Tony McQuay en Luguelin Santos uit de Dominicaanse Republiek naar de plaatsen twee en drie. Titelverdediger en olympisch kampioen Kirani James stelde zwaar teleur en werd slechts zevende.

Merritt werd ook in 2009 wereldkampioen op de 400 meter. Vorig jaar op de Olympische Spelen in Londen sneuvelde hij vanwege een blessure al in de series. Tussen 2009 en 2011 zat de Amerikaan aan de kant wegens een dopingschorsing.

Bij de 800 meter ging het goud naar de Ethiopiër Mohammed Aman. Met zijn winnende tijd van 1.43,31 minuten was hij de Amerikaan Nick Symmonds (1.43,55) en Ayenleh Souleiman (1.43,76) uit Djibouti te snel af.

Yelena Isinbayeva bracht het Russische publiek in extase door voor de derde keer wereldkampioene te worden bij het polsstokhoogspringen. Met een hoogte van 4,89 meter deed de houdster van het wereldrecord het zeven centimeter beter dan de Amerikaanse Jennifer Suhr en de Cubaanse Yarisley Silva.

Ook Robert Harting pakte zijn derde wereldtitel. De Duitser won het discuswerpen met een afstand van 69,11 meter. De Pool Piotr Malachowski werd tweede, Gerd Kanter uit Estland pakte brons.

De 3000 meter steeplechase voor vrouwen werd gedomineerd door de Keniaanse loopsters. Milcah Chemos Cheywa (9.11,65) pakte goud, haar landgenote Lydia Chepkurui zilver. Sofia Assefa uit Ethiopië mocht als nummer drie het podium betreden.