'Atlete Herzog gebruikte jarenlang doping'

Peterselieman

Hardloopster Adriënne Herzog heeft jarenlang doping gebruikt. Dat schrijft Vrij Nederland dinsdag op basis van emailwisselingen van Herzog waar het weekblad over beschikt. Ook in de aanloop naar het door haar gewonnen NK cross van vorig jaar en het EK cross eerder dit jaar gebruikte ze epo. Tijdens het EK in Budapest won Herzog brons.

Herzog kwam eind 2010 al in opspraak toen haar naam opdook in een Spaans dopingonderzoek. Vlak voor het NK cross in 2011 ging Herzog op zoek naar epo, stelt Vrij Nederland. Onder een schuilnaam mailde ze met een Mexicaanse arts, maar de levering kwam niet op tijd.

Daarna emailde Herzog actief met iemand die de schuilnaam Ionut Dihoi gebruikte. Met die persoon, die online ook de naam Adriana gebruikte, wisselde Herzog tips uit voor het gebruik van epo en andere middelen om de effecten van epo te versterken en het gebruik te maskeren.

Herzog bleef daarbij altijd onzeker. "Ze zullen niets ontdekken toch? Na het NK heb ik twee weken voor het EK cross. Moet ik meer producten gebruiken of niet?", schreef ze op 11 november 2011.

In augustus 2012 gaf ze in een e-mail ook aan testosterongel te gebruiken. "Ik smeer het op mijn buik en benen en het is binnen tien tot zesentwintig uur uit je lichaam verdwenen. Wil jij het ook? Ik heb genoeg voor je marathon. Het zijn zakjes gel. Ik ga het gebruiken voor het EK."

Herzog weigerde tegenover Vrij Nederland te reageren. De atlete heeft altijd volgehouden geen doping te hebben gebruikt.