Israël haalt raket neer bij Eilat

anoniem_22072019025900

Het Israëlische leger zegt maandagnacht een raket te hebben neergehaald bij Eilat, bij de grens met Egypte aan de Rode Zee. Niemand raakte gewond.

Het was volgens het leger de eerste keer dat het raketafweersysteem IJzeren Koepel een raketaanval op de badplaats verijdelde. De meeste antiraketbatterijen staan opgesteld bij Gaza, andere staan in het noorden van Israël, aan de grens met Libanon.

Het leger verschafte verder geen bijzonderheden over de locatie waarvandaan de raket afgeschoten. De Egyptische autoriteiten stelden een onderzoek in, maar konden nog niet bevestigen dat de raket uit de Sinaï kwam.

Een door Al-Qaida geïnspireerde militante groep in de Sinaï, Ansar Jeruzalem, heeft de verantwoordelijkheid voor de raketaanval in een e-mail opgeëist. De weinig bekende groep staat vijandig tegenover Israël én Egypte en zat ook achter een aanval twee jaar geleden bij Eilat waarbij acht mensen om het leven kwamen.

Door de chaos in Egypte ruiken militanten hun kansen in de Sinaï, wat geleid heeft tot verhoogde spanningen aan de grens met Israël. Afgelopen donderdag werd de luchthaven van Eilat tijdelijk gesloten in verband met een niet nader gespecificeerde dreiging; de volgende dag werden vijf vermoedelijke militanten in de Sinaï gedood en werd een raketwerper vernietigd. Israël liet zich niet uit over speculaties dat de aanval zou zijn uitgevoerd door een Israëlische drone.