Arrestaties om gasexplosie Argentinië

Redactie

Twee medewerkers van een Argentijnse energiemaatschappij zijn gearresteerd in verband met een gasexplosie dinsdag in een flat in de stad Rosario. De mannen waren vlak voor de explosie reparatiewerkzaamheden aan het uitvoeren.

Onderzoeksrechter Juan Carlos Curto zei dat een van de mannen was gevlucht vlak voor de explosie. Hij wordt verdacht van nalatigheid. Zijn collega probeerde juist mensen te waarschuwen. Bewoners van de flat klaagden al weken over de gebrekkige gastoevoer in hun woningen. Volgens de rechter waren de twee reparateurs dinsdag aan het proberen de problemen te verhelpen. "Dit is niet iets dat opeens gisteren is gebeurd", zei Curto. "Dit zat er al langer aan te komen."

De explosie heeft zeker tien levens geëist. Twaalf mensen worden nog vermist en zeker 22 liggen nog in het ziekenhuis. De flat werd compleet verwoest. Twee andere flatgebouwen raakten zwaar beschadigd en de brandweer kan niet met zware apparatuur bij de verwoeste flat komen. Daarom wordt er veelal met de hand en met behulp van honden gezocht naar overlevenden.

De brandweer zei woensdag tekenen van leven te hebben ontdekt. "We hebben mogelijk overlevenden ontdekt in de tweede kelder (...) We proberen te werken zonder geluid of trillingen te creëren, want dat zou tot een instorting van de andere gebouwen kunnen leiden."