Ivoorkust laat bondgenoten Gbagbo gaan

Redactie

Rechters in Ivoorkust hebben maandag ingestemd met de voorlopige vrijlating van veertien aanhangers van voormalig president Laurent Gbagbo. Dat heeft een woordvoerder van de Ivoriaanse regering gezegd. De veertien werden aangehouden nadat er na de verkiezingen van 2010 geweld was uitgebroken.

Onder de verdachten die op vrije voeten werden gesteld zijn onder meer de voormalig leider van de partij van Gbagbo en de zoon van de ex-president, Michel. Hoewel ze zijn vrijgelaten, gaat de rechtszaak tegen de veertien mannen gewoon door.

In totaal kwamen bij geweld na de verkiezingen van november 2010 zo'n drieduizend mensen om het leven. Gbagbo weigerde zijn verlies toe te geven en de macht af te staan aan zijn tegenstrever Alassane Ouattara.

De regering van Ouattara wordt ervan beschuldigd alleen de aanhang van Gbagbo aan te pakken en de eigen achterban ongemoeid te laten, terwijl er veel bewijs is dat beide partijen ernstige misdaden hebben begaan. Meer dan honderd aanhangers van Gbagbo zijn opgepakt in verband met het geweld. Velen zitten al meer dan twee jaar zonder proces vast.