Maar zeven Belgen naar WK wielrennen

Peterselieman

België zal eind september maar zeven renners af kunnen vaardigen naar het WK wielrennen op de weg. Philippe Gilbert zal in Florence zijn wereldtitel gaan verdedigen, maar hij zal door de slechte resultaten van dit seizoen de beschikking hebben over minder helpers dan normaal.

De top tien van de landenranglijst mag negen renners afvaardigen naar het WK op de weg, maar België is hier met plek elf net buiten gevallen. Nederland staat vijfde en kan daarom wel negen coureurs naar Italië sturen. België had op basis van de ranglijst slechts zes renners mogen sturen, maar heeft één extra startplaats cadeau gekregen.

Jos Smets van de Belgische wielerbond legt de situatie uit. "Omdat Polen en Slowakije hun UCI-punten met minder dan vijf renners hebben behaald, hebben ze ondanks hun plek in de toptien recht op maar zes in plaats van negen WK-deelnemers. De vrijkomende tickets worden verdeeld onder de landen op de plaatsen elf tot en met zestien."

Bondscoach Carlo Bomans denkt dat het missen van twee renners geen probleem hoeft te zijn. "Het zal deze keer alvast niet aan ons zijn om het WK te controleren. Wij zullen de kat uit de boom kijken, maar wel zeer attent koersen. En ach, zelfs met negen renners is het niet gemakkelijk om wereldkampioen te worden. Maar met zeven kan het ook, zeker weten."