Vijftien doden door geweld in Irak

anoniem_22072019025900

Aanslagen en beschietingen hebben zondag in Irak aan vijftien mensen het leven gekost. Onder de slachtoffers bevindt zich een rechter. Het geweld in Irak is dit jaar aanzienlijk toegenomen en tijdens de ramadan, die vier weken geleden begon, zijn er extra veel aanslagen gepleegd.

De meeste doden vielen zondagavond in Kirkuk, toen een groep mensen op straat vanuit een rijdende auto onder vuur werd genomen. Vier mensen kwamen hierbij om het leven en drie raakten gewond. Kort voor middernacht kostte een bomexplosie in een café in Bagdad aan drie mensen het leven. Twaalf mensen raakten gewond. Bij een andere bomaanslag in Bagdad kwamen twee mensen om het leven en nog eens twee mensen werden gedood toen hun huizen werd beschoten met mortiergranaten.

In de buurt van Mosul kwamen drie soldaten om het leven door een bermbom. In Tikrit kostte een aanslag met een autobom het leven aan rechter Sajid Abdul-Amir. De explosie trof hem toen hij per auto op weg was naar zijn werk.

Volgens een telling van Associated Press zijn in Irak sinds het begin van de ramadan zeker 612 mensen door geweld om het leven gekomen. Veel aanslagen hadden politie en leger als doelwit, maar ook cafés waar mensen na zonsondergang na een dag vasten het avondmaal genoten waren veelvuldig het doelwit. Sinds 2007 zijn er in Irak tijdens de ramadan niet zoveel doden gevallen door geweld. De ramadan duurt nog tot komend weekeinde.