Bomaanslag op boeddhistische tempel Jakarta

anoniem_22072019025900

Een boeddhistische tempel in Jakarta is zondagavond getroffen door een bomaanslag. Het kleine explosief verwondde één persoon. Twee andere bommen weigerden.

"De terroristen hebben hun aandacht mogelijk verlegd van kerken naar boeddhistische tempels", opperde directeur Sutarman van de nationale recherche. "Dit is misschien uitgelokt door de strijd tussen bevolkingsgroepen in Birma."

Indonesische moslimextremisten zijn woedend over het boeddhistische geweld tegen Birmese moslims en dreigen die woede te koelen op boeddhistische heiligdommen in eigen land. In mei zou met de arrestatie van twee mannen met een rugzak vol explosieven een aanslag op de Birmese ambassade zijn verijdeld. Minister van politieke, juridische en veiligheidszaken Djoko Suyanto riep zijn landgenoten maandag op op hun hoede te zijn voor ieder spoor van terrorisme.

Indonesië wordt overspoeld door islamitische asielzoekers uit Birma sinds de onmin tussen boeddhisten en moslims in dat land in geweld is uitgemond. Honderden Rohingya's, die worden gezien als illegale moslimkolonisten afkomstig uit buurland Bangladesh, zijn al om het leven gekomen en meer dan honderdduizend mensen zijn ontheemd geraakt.

De bom die zondagavond ontplofte voor de ingang van de Ekayana Grha-tempel in Jakarta heeft de gevel licht beschadigd. Twee bommen die binnen en bij de achterdeur waren geplaatst gingen niet af. De laatste verspreidde alleen wat rook.