Giftige alg duikt weer op in Zeeuwse kreek

anoniem_22072019025900

De giftige alg Alexandrium ostenfeldii is weer terug in de Ouwerkerkse Kreek op Duiveland. Waterschap Scheldestromen waarschuwt om contact met water uit de kreek te vermijden en heeft waarschuwingsborden geplaatst. De zogeheten dinoflagellaat, die ook vorig jaar tot bloei kwam in de Zeeuwse kreek, is nog geen gevaar voor de gezondheid.

In het oostelijke deel van de kreek bij Ouwerkerk komen grote concentraties van de giftige dinoflagellaat voor. De zwemmende alg komt voor in wolken in het water en kan net als de blauwalg giftige stoffen produceren. Die stoffen komen alleen vrij als de alg tot bloei komt en afsterft.

Het waterschap voert regelmatig metingen uit, omdat de hoeveelheid giftige stoffen in de kreek kan toenemen. Naast de waarschuwingsborden neemt het waterschap nog geen extra maatregelen. Ook het Productschap Vis en Rijkswaterstaat houden de situatie in de gaten.

De problemen die de alg vorig jaar in de kreek veroorzaakte hebben te maken met stilstaand water in combinatie met een hoog gehalte aan voedingsstoffen en organisch materiaal. Het waterschap voert daar nog verder onderzoek naar uit. Sinds de algenbloei van vorig jaar zorgt het waterschap voor meer doorstroming in de kreek.

Vorig jaar werd de alg effectief bestreden met waterstofperoxide. Het waterschap heeft nog geen plannen om dit jaar ook weer met het middel aan de slag te gaan.