Desi Bouterse mag hand paus kussen

Redactie

Desi Bouterse heeft zondag een korte ontmoeting met paus Franciscus in Rio de Janeiro. De president van Suriname, werd daarvoor uitgenodigd door zijn Braziliaanse ambtgenoot Dilma Rousseff. Dat bevestigt de Braziliaanse ambassade in Paramaribo aan Novum Nieuws.

Paus Franciscus is momenteel in de Braziliaanse miljoenenstad in het kader van de Wereldjongerendagen, een internationale bijeenkomst voor jongeren die jaarlijks door de katholieke kerk wordt georganiseerd. Zondagochtend staat een grootse misviering op het programma, die wordt voorgegaan door de paus.

Speciaal voor die gelegenheid heeft de president Rousseff alle staatshoofden van Zuid-Amerika uitgenodigd, en dus ook Desi Bouterse.

"Na aankomst op het vliegveld van Rio de Janeiro zal Bouterse door de Braziliaanse regering worden opgehaald met een helikopter", vertelt de Braziliaanse ambassadeur in Paramaribo, Marcelo Baumbach. "Samen met de presidenten van Argentinië en Bolivia zal hij daarna naar de misviering met de paus worden gevlogen. Achteraf zullen de staatshoofden de gelegenheid hebben om paus Franciscus kortstondig te ontmoeten. Uitgebreide discussies staan echter niet op het programma."

Volgens de ambassadeur is zijn regering blij met het aanstaande bezoek van Bouterse aan Rio. "We zijn opgetogen dat meerdere staatshoofden van het Zuid-Amerikaanse continent onze uitnodiging hebben aanvaard. De huidige paus is zelf een Zuid-Amerikaan. We wilden deze gelegenheid dus aangrijpen als een mooie kans om het hele continent dichter bij elkaar te krijgen."

Op het programma staat geen gesprek tussen Bouterse en Rousseff gepland, al is het volgens de Braziliaanse diplomaat 'niet uitgesloten' dat ze elkaar toch zullen spreken.

Bouterse is zelf geen katholiek, maar aanhanger van een evangelische kerkstroming. De voormalige legerleider, veroordeeld voor drugssmokkel en hoofdverdachte van de Decembermoorden, werd wel katholiek opgevoed. Zo ging hij tijdens zijn schooltijd in Paramaribo naar het rooms-katholieke internaat Sint-Jozef, geleid door de fraters van Tilburg.