[Tour] Belkin wantrouwt sterke Spanjaarden

Peterselieman

Ploegleiders Marijn Zeeman en Nico Verhoeven van Belkin hebben hun twijfels bij het sterke optreden van enkele Spaanse wielrenners in de derde Tourweek. "Ik zie een aantal renners tegen het einde van de Tour beter worden. Fysiologisch kan dat niet", stelt Zeeman vrijdag in Dagblad de Limburger.

Verhoeven zet vooral vraagtekens bij de opmars van klimmer Joaquim Rodriguez. In de Pyreneeën speelde de Spanjaard geen rol van betekenis, maar door zijn prestaties van de laatste dagen staat de Katusha-renner nu vijfde in het algemeen klassement. "Spanjaarden hebben een methode om in de derde week van de Tour beter te worden. Het is goed dat Alberto Contador er op de Alpe d'Huez doorheen zakte, want ook hij was sterk in de tijdrit", aldus Verhoeven.

Zeeman noemt de progressie van Rodriguez 'opvallend'. "Hij begint ineens Froome de loef af te steken, duidelijk de beste renner van de Tour. Je kunt daar van alles over denken. Hoe hij dat doet, moet hij zelf maar uitleggen." Rodriguez eindigde donderdag op de Alpe d'Huez als vijfde, een minuut voor geletruidrager Chris Froome.

De ploegleiding ziet met lede ogen aan hoe het bewierookte Belkin-duo Bauke Mollema en Laurens ten Dam juist in de derde Tourweek slijtage begint te vertonen. Beiden zijn weggezakt uit de top van het klassement.

Bij Mollema werd de terugval toegeschreven aan ziekte. Toch verscheen de huidige nummer zes vrijdag aan de start van de negentiende etappe. Ten Dam sluit de toptien.