Asbest kost Utrechtse corporatie bijna 9 miljoen

Thom Puiman (Juicyhil)

De asbestbesmetting vorig jaar in de Utrechtse wijk Kanaleneiland kostte woningbouwcorporatie Mitros tot nu toe 8,9 miljoen euro. Dat meldt een woordvoerder donderdag. De kosten bestaan onder meer uit opvang van bewoners en de sanering.

Ook de schadeclaims van gedupeerden zijn volgens een woordvoerder meegenomen. De kosten kunnen nog oplopen, aangezien nog niet alle claims zijn afgehandeld. Ook kunnen mensen die vinden dat hun claim onterecht is afgewezen die nogmaals indienen bij een onafhankelijke commissie. Die kijkt vervolgens of de afwijzing terecht was.

Bij de asbestaffaire moesten vorig jaar juli 184 gezinnen hun flatwoning verlaten. Bij renovatie van drie complexen was asbest vrijgekomen, waarop een groot deel van de wijk werd geëvacueerd. Sommige bewoners konden maandenlang niet naar huis. Twee gezinnen zijn volgens de zegsvrouw van Mitros na de affaire permanent verhuisd.

Mitros doet voor de kosten overigens een beroep op zijn verzekering. Het is aan de verzekeraar om te bekijken of het geld verhaald kan worden op andere partijen.