Weer algemene staking in Griekenland

Redactie

De Griekse vakbonden hebben voor dinsdag de vierde algemene staking van dit jaar afgekondigd. De stakers protesteren tegen het voornemen van de regering om drastisch te snijden in het aantal overheidsbanen. Inkrimping van het ambtenarenbestand is een van de eisen van de internationale schuldeisers voor leningen aan Griekenland.

Duizenden betogers hielden dinsdagochtend een protestmars naar het parlementsgebouw. Voor later op de dag staan meer betogingen gepland. Het parlement buigt zich momenteel over de bezuinigingen bij het ambtenarenapparaat.

Eerder deze maand werd het nieuwste deel van leningen ter waarde van 6,8 miljard euro vrijgegeven. Het geld wordt echter in drie delen aan Griekenland overgemaakt - na juli in augustus en oktober - en Athene moet doorgaan met de eerder afgesproken hervormingen en bezuinigingen om het volledige bedrag daadwerkelijk te ontvangen.

Een van de afspraken is dat de regering voor eind 2014 vijftienduizend overheidsambtenaren de laan uit stuurt. Dit jaar moet voor 12.500 ambtenaren een andere functie worden gevonden. Ze worden met gedwongen verlof gestuurd, waarbij ze 75 procent van hun salaris krijgen uitbetaald. Als ze na acht maanden niet zijn doorgestroomd naar een andere baan bij de overheid, kunnen ze ontslagen worden.