'Straatterroristen massaal gestoord'

Ser_Ciappelletto

Het volk vraagt zich nogal eens hardop af of bendeleden wel helemaal goed bij hun hoofd zijn. Een onderzoek van de Britse gezondheidsdienst NHS heeft nu het antwoord gevonden: nee. Bendeleden blijken over het algemeen volkomen gecertificeerd gestoord te zijn.

De NHS ondervroeg daartoe 4664 willekeurige Britten tussen de 18 en 34 jaar oud. Van de 4664 gaf ongeveer een kwart aan dat ze in het afgelopen jaar gewelddadig waren geweest, en ongeveer twee procent gaf aan in een bende te zitten. De gewelddadige mannen bleken zo hun geestelijke problemen te hebben, maar de bendeleden staken er met kop en schouders bovenuit.

Ongeveer 86 procent van hen bleek een antisociale persoonlijkheidsstoornis te hebben. Tweederde is alcoholverslaafd, 57 procent is drugsverslaafd. Zestig procent heeft een vorm van angststoornis. Ongeveer eenderde deed al eens een zelfmoordpoging. En last but not least, een kwart heeft al ooit een ernstige psychose gehad.

Hoofdauteur Jeffrey Coid, van Queen Mary, University of London, licht de cijfers toe: "Het is waarschijnlijk dat het grote aantal angststoornissen en psychoses onder bendeleden te verklaren is door een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Maar dit verklaart slechts ten dele waarom psychose zo vaak voorkomt."

Coid voegt nog toe dat de vele zelfmoordpogingen kunnen wijzen op verdere, onopgemerkte psychische stoornissen. Ze kunnen evenwel ook het gevolg zijn van agressie, die behalve naar buiten ook naar binnen wordt gericht.

Hij wijst er ook op dat de bendeleden die in dit onderzoek bestudeerd zijn ouder zijn dan het gemiddelde van vijftien jaar. De bestudeerde bendeleden vormen dus een harde kern. Daardoor zouden de cijfers vertekend kunnen zijn.