25 jaar cel voor afrekening Amsterdam

anoniem_22072019025900

Een 42-jarige man uit Lelystad is donderdag tot 25 jaar celstraf veroordeeld voor het doodschieten van twee mannen en een poging tot moord in mei 2011 in Amsterdam. Justitie had twee weken geleden om een levenslange gevangenisstraf gevraagd. De man zou ruzie hebben gekregen over een bedrag van vijftienhonderd euro.

De ruzie over het bedrag dat de verdachte moest betalen mondde uit in een schietpartij, waarbij twee mensen omkwamen en een derde zwaargewond raakte. Ook de verdachte raakte gewond. Het incident gebeurde bij een autobedrijf in het Westelijk Havengebied Westpoort.

De rechtbank in Amsterdam wilde geen levenslange celstraf opleggen omdat dat alleen in 'zeer uitzonderlijke gevallen' wordt opgelegd. Ook bij ernstige misdrijven als deze moet de verdachte ooit de kans krijgen om weer in de samenleving terug te kunnen keren, aldus de rechters.

Het OM, dat de moord typeerde als een koelbloedige afrekening, vond juist dat de man nooit meer vrij mocht komen omdat de kans groot was dat hij ooit weer het slechte pad op gaat. Justitie beraadt zich op een mogelijk hoger beroep. In een reactie op de uitspraak meldt justitie de uitspraak eerst zorgvuldig te willen bestuderen.