Byzantium-regisseur houdt niet van vampierfilms

ArtistA (Jonathan)

Neil Jordan, de maker van twee vampierfilms, is geen fan van het genre. "Ik vewacht nooit dat een vampierfilm erg goed zal zijn", zegt de Ierse regisseur voor de camera van Novum Nieuws. "Ik ben geen liefhebber of een fan, het is toeval dat ik er twee heb gemaakt."

De 63-jarige Jordan maakte in 1994 Interview with the Vampire met Tom Cruise en Brad Pitt. De regisseur vindt dat de kwaliteit van het genre achteruitholt. "Het is dwazer geworden met de Twilight-films", vindt Jordan. "Ik snap niet waarom vampiers zo alomtegenwoordig zijn geworden. Het is tijd voor een nieuw monster."

Jordans film Byzantium draait vanaf donderdag in de bioscopen. In de film spelen Gemma Arterton en Saoirse Ronan vampiers. "Een van de redenen dat ik deze film wilde maken is omdat we het verhaal van de herkomst van vampiers opnieuw hebben verteld."

De plek des onheils in Byzantium is een Iers eiland waar stervelingen in vampiers veranderen. Het eiland is gebaseerd op een moeilijk bereikbaar eiland bij de zuidkust van Ierland. "Ik noem het de enige historisch accurate vampierfilm", aldus Jordan. "Het was leuk om de geschiedenis te veranderen."


Byzantium-regisseur houdt niet van vampierfilms (Foto: Novum)