Nog geen akkoord over extra bezuinigingen

Redactie

Coalitiepartijen VVD en PvdA hebben nog geen akkoord over de extra bezuinigingen voor volgend jaar. Wel zouden de partijen het in grote lijnen eens zijn. Het overleg gaat in augustus verder, meldt de NOS woensdagavond.

De partijen proberen het eens te worden over zes miljard euro aan bezuinigingen en lastenverzwaringen. Een ingewijde zei eerder op de dag al dat de gesprekken 'in constructieve sfeer' verlopen en dat VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra, PvdA-leider Diederik Samsom, premier Mark Rutte (VVD), vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) een heel eind zijn gekomen.

Tot de maatregelen zou onder meer een nullijn voor ambtenaren behoren. Ook zouden de partijen willen korten op de budgetten van ministeries. Een deel van het pakket bestaat uit maatregelen die het kabinet in maart al wilde nemen, maar die door het sociaal akkoord werden uitgesteld.

Volgens de NOS moeten er nog allerlei berekeningen worden gedaan, bijvoorbeeld over de gevolgen van de maatregelen voor de koopkracht. Ook moet worden doorgerekend of de bezuinigingen echt gaan opleveren waar de coalitie van uitgaat.