Speciale pas tegen zwart werk in champignonsector

anoniem_22072019025900

Werknemers in de champignonsector krijgen vanaf 1 januari volgend jaar bij wijze van proef een speciale identiteitspas. De pas moet onder meer het toezicht versterken en zwart werk moeilijker maken, schrijft minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Met de pas, die in Scandinavië al wordt toegepast, kan onder meer eenvoudig de identiteit van de werknemer, de gewerkte uren en de arbeidsrelatie worden vastgesteld. Asscher hoopt zo misstanden met betrekking tot minimumloon, belasting, uitbuiting en oneerlijke concurrentie tegen te gaan.

Naast een foto en de naam van het bedrijf waarvoor de werknemer werkt, kan de pas ook informatie bevatten over bijvoorbeeld werkvergunningen, opleidingsgegevens of zzp-verklaringen. Over de mogelijke gegevens op de pas wordt nog overlegd met het College Bescherming Persoonsgegevens.

Voor de champignonsector is gekozen omdat zich daar veel problemen voordoen en de sector zelf heeft verzocht om de pas in te voeren. Als de proef geslaagd blijkt, wil de minister kijken of deze ook in andere risicovolle sectoren als de bouw, de uitzendbranche en de schoonmaak kan inzetten.