'Maak nieuwe dierproevenwet'

anoniem_22072019025900

De regering kan beter kiezen voor een geheel nieuwe Wet op de dierproeven dan de huidige wet aan te passen. Dat schrijft de Raad van State in een woensdag gepubliceerd advies over de voorgestelde wijzigingen in de wet. De aanpassingen maken de wet onoverzichtelijk en ontoegankelijk, vindt het adviesorgaan van de regering.

De wijzigingen zijn nodig vanwege Europese regels over de bescherming van dieren die voor wetenschappelijke doeleinden worden gebruikt. Het kabinet is overigens ook te laat met het overnemen van de Europese richtlijn, zo benadrukt de Raad van State. Dat had uiterlijk 1 januari al moeten zijn gebeurd. Het kabinet zou de gevolgen daarvan moeten onderzoeken.

Een aantal aanpassingen van de wet zijn volgens de raad onvoldoende gemotiveerd. Zo geeft de wet een ruimere definitie van 'dierproef' dan de Europese regels voorschrijven. Zo valt ook het doden van dieren voor hun lichaamsmateriaal onder dierproeven. De reden achter die bredere definitie wordt volgens de Raad van State te weinig gemotiveerd.