Coffeeshops moeten drugstoeristen blijven weren

Redactie

Coffeeshops in Maastricht mogen geen wiet verkopen aan mensen die niet in Nederland wonen. Het zogeheten ingezetenencriterium is niet in strijd met het de grondwet en het Europese recht. Dat heeft de rechtbank in Maastricht woensdag bepaald. Werknemers en eigenaren van een aantal coffeeshops in Maastricht stonden voor de rechter omdat zij toch wiet verkochten aan drugstoeristen.

Zes verdachten kregen boetes en voorwaardelijke taakstraffen opgelegd, een verdachte werd vrijgesproken. Justitie had voorwaardelijke celstraffen van een maand, werkstraffen tot 150 uur en boetes tot vijfduizend euro geëist. De rechtbank straft in alle gevallen lager, omdat de meeste verdachten niet eerder met de strafrechter in aanraking zijn geweest en de strafzaak als een proefproces kan worden beschouwd.

Een groot deel van de Maastrichtse coffeeshops verkocht sinds 5 mei weer wiet aan drugstoeristen, naar aanleiding van een uitspraak van de rechtbank. Die stelde dat burgemeester Onno Hoes coffeeshop Easy Going niet had mogen sluiten, omdat hij niet voldoende kon onderbouwen waarom dat nodig was.

Justitie benadrukte tijdens een eerdere zitting dat deze uitspraak ging over de rechtmatigheid van de sluiting van een specifieke coffeeshop op basis van het ingezetenencriterium en niet over de rechtmatigheid van het ingezetenencriterium als zodanig. Sinds de invoering van het criterium is de drugsoverlast volgens het Openbaar Ministerie substantieel gedaald. In Maastricht werd juist veel meer geklaagd over overlast van straatdealers.

Sinds begin vorige maand werden in verschillende shops invallen gedaan. Voorzitter van de Vereniging van Officiële Coffeeshops Maastricht (VOCM) Marc Josemans liet eerder weten blij te zijn met de invallen omdat de kwestie zo voor de rechter zou komen. Josemans vindt het niet-verkopen aan drugstoeristen een vorm van discriminatie.

Van de veertien Maastrichtse coffeeshops zijn er dertien zijn aangesloten bij de VOCM. Zeven coffeeshops zijn momenteel geopend, maar verkopen alleen aan inwoners van Nederland. De drie zaken die voor de rechter stonden zijn op last van burgemeester Hoes gesloten. De overige coffeeshops weigeren te discrimineren en wachten het oordeel van de rechtbank af, aldus Josemans.

De rechtbank in Den Haag bepaalde begin deze maand nog dat de staat coffeeshops in het zuiden van het land een schadevergoeding moeten betalen. Als gevolg van de wietpas liepen zij klanten mis. Daardoor leden zij financiële schade. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) ging daartegen in beroep.