[Tour] Gesink: "Bolletjestrui geen doel"

Peterselieman

Robert Gesink wil zich in de Tour de France niet bezighouden met de bolletjestrui. De 27-jarige klimmer heeft van de Belkin-ploeg een vrije rol gekregen in de Tour die komende zaterdag op Corsica start, maar kijkt liever met een schuin oog naar etappewinst.

"Ik ben niet het type renner voor de bolletjestrui", zegt Gesink tegen Novum Nieuws. "Dan moet je al vroeg in de etappe demarreren om punten te sprokkelen. Ik ben iemand die traag op gang komt." Gesinks eerste doel is om Bauke Mollema bij te staan in de bergen, maar hij hoopt stiekem op kansen om voor etappewinst te gaan. "Ik houd in mijn achterhoofd dat het niet erg is als ik tijd verlies. Ploegen zullen in dat geval minder snel op mij reageren."

De Varssevelder moet zich schikken in de rol als belangrijkste adjudant, terwijl hij vorig jaar in de Tour zelf de belangrijkste troef was. "Een week voor de Giro heb ik aangegeven liever niet in de Tour voor het eindklassement te gaan." Ook speelden de prestaties van Mollema mee. "Hij is in vorm en heeft het kopmanschap verdiend."

Gesink mikte vorige maand in de Giro op een podiumplaats, maar stapte wegens ziekte af. "Ik was toen enorm teleurgesteld. Het was mijn grote doel. Het heeft een paar weken geduurd om het plezier terug te krijgen." Volgens Gesink zijn tegenslagen onderdeel van topsport. "Daarna moet je vooruitkijken en je kunnen opladen voor nieuwe doelen."

De Tour is zo'n nieuw doel, waar Gesink in zijn nieuwe rol wil genieten. "De Tour is een gekkenhuis. Het is relaxter, want als kopman komen er allerlei dingen op je af." De renner denkt een prima teamplayer te kunnen zijn. "Bauke heeft me vorig jaar in de Vuelta goed geholpen. Ik wil nu op mijn beurt mezelf wegcijferen."