Kromkamp beëindigt carrière noodgedwongen

Boris (borisz)

Jan Kromkamp stopt met voetballen. De rechtsback moet vanwege aanhoudend blessureleed noodgedwongen zijn schoenen aan de wilgen hangen. De nog maar 32-jarige verdediger kan door knieklachten niet verder als topsporter. Kromkamp is teleurgesteld over het abrupte einde. "Het is jammer dat ik door fysieke klachten moet stoppen", laat hij weten aan Voetbal International.

Toch neemt Kromkamp vooral met een positief gevoel afscheid van het betaalde voetbal. "Ik ben erg dankbaar voor de carrière die ik heb gehad. Ik heb veel hoogtepunten gekend", gaat hij verder. Kromkamp doelt daarmee op zijn elf interlands voor het Nederlandse elftal, zijn landstitel met PSV, zijn gewonnen FA Cup met Liverpool en de promotie met Go Ahead Eagles naar de Eredivisie.

Dat laatste bereikt de ervaren kracht vorig seizoen. De cirkel is daarmee rond, aangezien zijn carrière ook aan de Adelaarshorst begint. Zijn dienstverband mag er dan als voetballer opzitten bij Go Ahead, Kromkamp hoopt wel actief te blijven voor 'zijn' club. Volgens Voetbal International gaat hij een commerciële opleiding volgen om vervolgens aan de slag te gaan met de financiën van de club. Daarnaast hoopt hij zijn trainersdiploma’s te halen, om in de toekomst ook als trainer aan het werk te kunnen.

Kromkamp vergeet bij zijn successen ook de bereikte halve finale van de UEFA Cup te noemen. Die haalt hij in 2005 met AZ Alkmaar, waardoor hij zich internationaal in de kijker speelt. Villareal pikt de vleugelverdediger daarna op, al hoewel dat avontuur geen succes blijkt. Liverpool biedt echter uitkomst en daar speelt hij met wisselend succes twee seizoenen voor.

Met PSV behaalt Kromkamp misschien wel zijn grootste succes. In 2007 worden de Eindhovenaren sensationeel kampioen. Op de laatste speeldag grijpt Kromkamp met één doelpunt voorsprong op Ajax de landstitel. Uiteindelijk keert hij in 2011 terug op het oude nest, waarna hij nu dus een punt achter zijn carrière zet.