Audi zegeviert wederom op Le Mans

Peterselieman

Audi heeft opnieuw de 24 uur van Le Mans op haar naam geschreven. De nummer 2 bolide bestuurd door Tom Kristensen, Allan McNish en Loïc Duval werd op het Franse circuit als eerste afgevlagd. Audi won van de afgelopen veertien edities er twaalf en staat nog maar vier zeges achter op het record van Porsche.

Voor Duval betekende het zijn eerste zege op Le Mans, voor McNish zijn derde, terwijl Kristensen al voor de negende maal zich de winnaar mocht noemen. De tweede plaats op Le Mans, op een ronde achterstand, was weggelegd voor de nummer 8 Toyota van Anthony Davidson, Sébastien Buemi en Stéphane Sarrazin. Derde werd de 3 Audi van Marc Gené, Lucas di Grassi en Oliver Jarvis.

De beroemde autorace werd overschaduwd door de dood van de Deense coureur Allan Simonsen, die zaterdag vlak na de start crashte en vervolgens in het ziekenhuis aan zijn verwondingen bezweek. Simonsen was het eerste sterfgeval op Le Mans sinds 1997.

In de wedstrijd viel mede door de vele regenval in totaal een record van elf safety cars te noteren, waarbij er ruim vijf uur met een gematigde snelheid gereden moest worden. Hierdoor kwamen de winnaars niet in de buurt van het afstandrecord dat in 2010 met 397 ronden neergezet werd. Ditmaal legde de winnende Audi 348 ronden af.

In de LM P2-klasse was de zege voor de OAK Nissan van Bertrand Baguette, Ricardo Gonzalez en Martin Plowman. Zij werden in de eindrangschikking zevende met een totaal van 329 ronden. De GTE Pro-klasse werd een prooi voor de Porsche van Marc Lieb, Richard Lietz en Romain Dumas die met 315 afgelegde ronden zestiende algemeen werden. De GTE Am-klasse werd gewonnen door de Porsche van Raymond Narac, Christophe Bourret and Jean-Karl Vernay met een 26e plaats en 306 ronden.

Op Le Mans stonden twee Nederlandse equipes aan de start. Jeroen Bleekemolen werd met zijn team negentiende na vele problemen te hebben moeten overwinnen. Ho-Pin Tung behoorde tot de uitvallers.