Advocaat: Puttense moordzaak niet voorbij

Redactie

De Puttense moorzaak is nog lang niet voorbij. Dat stelt Ruud van Boom, advocaat van verdachte Ron P., zondag in een interview. Ron P. werd in 2011 veroordeeld tot achttien jaar cel voor het vermoorden en verkrachten van Christel Ambrosius in 1994. Dinsdag staat de uitspraak van de Hoge Raad gepland.

De advocaat-generaal adviseerde de Hoge Raad nog eens te kijken naar de strafmaat. De opgelegde achttien jaar cel moet mogelijk zestien jaar en negen maanden worden omdat eerder uitgezeten straffen voor diverse diefstallen niet van de maximale straf van twintig jaar zijn afgehaald.

Maar ook als dat advies door de Raad wordt overgenomen, laat advocaat Van Boom het er niet bij zitten. Volgens hem is de veroordeling van zijn cliënt een dwaling.

Van Boom zegt onder meer te hopen dat de Hoge Raad enkele argumenten die hij voor cassatie indiende gegrond zal verklaren. De advocaat is er van overtuigd dat het bewijs tegen zijn cliënt onvoldoende is om tot een veroordeling te leiden.

Zo zou onder meer bij het celmateriaal, aangetroffen op het been van Ambrosius, behalve sperma van P. en slijm van het slachtoffer, ook materiaal van een derde persoon zijn aangetroffen. Dat is volgens de advocaat echter nooit onderzocht. Ook schaamharen gevonden op het plaats delict zouden niet van P. zijn.

Van Boom gaat ervan uit dat de moordenaar van Ambrosius op vrije voeten is. "Er zijn in ieder geval serieus te nemen aanwijzingen voor."

De 23-jarige Ambrosius werd verkracht en vermoord aangetroffen in de woning van haar oma in de bossen van Putten. Het slachtoffer is eerst verkracht en gewurgd tot ze buiten bewustzijn was. Daarna zou ze meerdere keren met een mes in onder meer de hals zijn gestoken. Voor de geruchtmakende moord zaten twee Puttenaren zeven jaar ten onrechte vast.