[HWL] Hockyers derde na zege op Nieuw-Zeeland

Boris (borisz)

Nederland heeft zich zondag geplaatst voor de eindronde van de Hockey World League. In Rotterdam rekende Oranje in de kleine finale af met Nieuw-Zeeland: 4-1. Voor onze landgenoten waren Jeroen Hertzberger (tweemaal) en Valetin Verga trefzeker.

Oranje, met Pirmin Blaak onder de lat, had in de beginfase een duidelijk overwicht op het stugge Nieuw-Zeeland. Nederland wist deze overmacht echter niet uit te drukken in grote kansen. Alleen Verga kwam in een kansrijke positie terecht, maar hij vergat af te drukken. Nieuw-Zeeland sprong wel daadkrachtig met de allereerste mogelijkheid om: Burrows peerde na balverlies van Sander Baart de openingstreffer binnen.

Binnen vijf minuten stelde Oranje orde op zaken. Wie anders dan Hertzberger, topscorer van het toernooi, tikte de gelijkmaker binnen na mooi voorbereidend werk van Rogier Hofman. Nederland kreeg vervolgens meerdere mogelijkheden om met een voorsprong de rust in te gaan, maar doordat Quirijn Caspers en Billy Bakker hun vizier niet op scherp hadden staan, bleef de stand in evenwicht.

Opnieuw was Hertzberger degene die Oranje op het goede spoor zette. Na vier minuten in de tweede helft sleepte de Rotterdammer de eerste Nederlandse strafcorner langs de Nieuw-Zeelandse goalie. Terwijl de wedstrijd stilaan zijn glans verloor en het spel aan beide kanten slordiger werd, tekende Verga voor de 3-1. Daar was overigens wel de hulp van Dean Couzins voor nodig. Hij werkte de voorzet van Verga tegen de plank. In de laatste minuut deed Jelle Galema er nog een schepje bovenop. Hij tekende voor de 4-1 waardoor Oranje het toernooi als derde afsloot.