Werkgroep KNWU voor schonere wielersport

zoem

De KNWU komt met een werkgroep die voor een schonere wielersport moet gaan zorgen. Dat liet voorzitter Marcel Wintels van de Nederlandse wielerbond weten in reactie op het maandag verschenen rapport van een antidopingcommissie onder leiding van oud-minister Winnie Sorgdrager.

De werkgroep doet een beroep op alle betrokkenen binnen het wielrennen. Het is onder meer de bedoeling om aan de slag te gaan bij wielerverenigingen en met opleidingsprogramma's. Zo hoopt de wielerbond al vanaf de jeugd voor een structurele mentaliteitsverandering te zorgen.

De constatering van de commissie-Sorgdrager dat de dopingcultuur vanaf 2008 voorzichtig aan het veranderen is, noemt Wintels hoopgevend. "Het is een pril begin, maar bevredigend. Als er iets weerbarstig is, dan is het wel het veranderen van een cultuur."

Wintels vindt dat er met het rapport meer duidelijkheid is gekomen. "Misschien kunnen we nu de tijd achter ons laten dat we met de beschuldigende vinger wezen naar individuen. Het was de hele cultuur waarin renners zich genoodzaakt voelden om doping te gebruiken. Dat maakt het overigens niet minder pijnlijk."

De commissie-Sorgdrager werd ingesteld naar aanleiding van de recente dopingonthullingen en het vertrek van Rabobank als sponsor. Renners en andere betrokkenen konden anoniem hun verhaal doen. Doel was het in kaart brengen van de Nederlandse dopingcultuur in het wielrennen en het doen van aanbevelingen.