[HWL] Oranjevrouwen op openingsdag niet langs Japan

Boris (borisz)

De Nederlandse vrouwen hebben op hun eerste wedstrijd op de Hockey World League verrassend genoeg gelijkgespeeld tegen Japan: 1-1. De Aziaten keken een lange tijd tegen een achterstand aan, maar kwam elf minuten voor tijd langszij. Vrijdag komt Oranje opnieuw in actie, dan is Zuid-Korea de tegenstander.

Na een krap kwartier kreeg Oranje de eerste kans van de wedstrijd. Debutante Valerie Magis kreeg een fikse mogelijkheid, maar de middenvelder mikte over. Nederland kreeg kansen genoeg, maar had het vizier duidelijk niet op scherp staan. Een inzet van Sabine Mol leidde zeven minuten voor rust de openingstreffer in. Haar schot kwam op een voet van een Japanse verdediger, waardoor de bal op de stip belandde. Maartje Paumen pushte de bal genadeloos in het dak van het doel: 1-0.

In de tweede helft was Nederland opnieuw de bovenliggende partij, al zette Japan meer druk dan in het eerste bedrijf. De Aziaten waren daarin schier ongevaarlijk. Oranje-goalie Joyce Sombroek hoefde pas na 43 minuten in actie te komen. De ploeg van bondscoach Max Caldas kreeg corners. Heel veel corners. Liefst zes korte hoekslagen liet de olympisch kampioen onbenut.

Het gebrek aan een zorgvuldige afwerking werd Nederland elf minuten voor tijd fataal. Toen schoot Akane Shibata de bal onder Sombroek door in het Oranjedoel, waardoor de gastvrouwen niet meer dan een mager gelijkspel overhielden aan de eerste dag van de HWL. Zuid-Korea gaat na een ronde aan de leiding in de poule van Nederland, dankzij een 2-1 zege op Chili.