Togolezen weigeren in Libië te spelen

zoem

De spelers van Togo willen hun WK-kwalificatieduel tegen Libië niet in Libië spelen. Afgelopen weekeinde vielen er tientallen doden in het Noord-Afrikaanse land door oplaaiend geweld. Het voor vrijdag geplande WK-kwalificatieduel werd daarop door de FIFA al verplaatst van Benghazi naar de hoofdstad Tripoli.

Middenvelder Alexis Romao van Olympique Marseille en Brest-aanvaller Jonathan Ayité vlogen terug naar Frankrijk omdat ze de situatie in Libië te gevaarlijk vinden. Ook de andere spelers willen de wedstrijd op neutraal terrein afwerken. "We hebben vrienden in de Congolese ploeg die vorige week in Libië speelde", verklaart aanvoerder Serge Akakpo. "Wat zij ons vertelden stelde ons niet gerust."

Libië mocht enige tijd geen wedstrijden in eigen land spelen. In april kregen ze van de FIFA echter het groene licht om weer voor eigen publiek te voetballen. De Togolese voetbalbond begrijpt het standpunt van de spelers en heeft de FIFA gevraagd het duel te verplaatsen. De wereldvoetbalbond heeft nog niet gereageerd.

Het Togolese voetbal heeft de afgelopen jaren het nodige te verwerken gekregen. In 2007 stortte een helikopter met sportbestuurders in Sierra Leone neer. Drie jaar later werd de teambus aan de vooravond van de Afrika Cup in de Angolese enclave Cabinda onder vuur genomen door rebellen.