Duitsers aan oevers Elbe zetten zich schrap

Redactie

Na de Donau verjaagt nu ook de gezwollen Elbe honderden Duitsers uit hun huizen. Terwijl de inwoners van het weer droogvallende Zuid-Duitse Passau de schade opnemen dragen militairen en burgers in Saksen en Brandenburg juist koortsachtig zandzakken aan.

In Brandenburg staat het water op veel plaatsen al hoger dan tijdens de zogenoemde 'overstroming van de eeuw' in het recordjaar 2002, schrijft de krant Süddeutsche Zeitung. Ook stroomafwaarts, in de aan Nederland grenzende deelstaat Nedersaksen, wordt aan het eind van de week een ongekend hoog rivierpeil verwacht. In de eerste Nedersaksische gemeente is woensdag een rampalarm uitgegaan.

In Halle, in de deelstaat Saksen-Anhalt, is de toestand 'dramatisch'. Een belangrijke dam staat op bezwijken, en ook het grondwater blijft stijgen. De stad houdt rekening met een meter water in de straten rond het oude stadshart.

In Brandenburg is woensdagochtend een dijk die de Zwarte Elster in bedwang hield doorgebroken. Twintig meter rivierdijk, ter hoogte van Herzberg, begaf het. In Herzberg en buurgemeenten is het hoogste rampalarm van kracht.

Ook in Beieren houdt de wateroverlast nog aan. In Passau, dat het de afgelopen dagen het zwaarst te verduren had, lijkt het ergste voorbij. Het water trekt zich terug, al staan veel straten nog blank. De meeste inwoners van Passau beschikken inmiddels weer over drinkwater, meldt het Duitse persbureau dpa.

De Elbe wordt vooral gevoed uit Tsjechië, waar de afgelopen tijd erg veel regen is gevallen. De rivier stroomt door de Duitse deelstaten Saksen, Saksen-Anhalt en Nedersaksen naar de Noordzee.