O'Grady neemt na Tour in 2014 afscheid

Stefan (sportfreak)

Stuart O'Grady stopt met wielrennen na de Tour de France in 2014. De Australiër verlengde zijn contract bij Orica-GreenEdge met een jaar. Dat meldt de wielerploeg woensdag. "Ik wil mijn carrière beëindigen in de koers die veel voor me heeft betekend", zegt de 39-jarige O'Grady op de site van de Australische ploeg.

De routinier debuteerde in 1997 in de Ronde van Frankrijk. Hij verscheen sindsdien elk jaar aan de start van de Franse rittenkoers. De Australiër schreef twee etappes op zijn naam en droeg negen dagen de gele leiderstrui. Zes jaar geleden won hij de voorjaarsklassieker Parijs-Roubaix.

Dit jaar begint O'Grady aan zijn zeventiende Tour. "Het zou fantastisch zijn om volgend jaar het deelnamerecord te verbreken." Daarmee doelt hij op de Amerikaan George Hincapie, die zeventien keer startte in Frankrijk.

De renner kreeg steeds vaker de vraag gesteld wanneer hij zou stoppen. "Ik ben opgelucht dat ik deze beslissing heb genomen. Als alles volgens plan verloopt, zal de Tour mijn laatste wedstrijd zijn. Afscheid nemen op de Champs- Élysées zou een symbolische manier zijn om te stoppen."