'Turkse regering respecteert rechten betogers'

Redactie

De Turkse regering respecteert het recht op vreedzaam protest en de vrijheid van meningsuiting, maar moet ook zijn burgers beschermen tegen geweld. Dat heeft de Turkse vicepremier Ali Babacan dinsdag gezegd op een bijeenkomst in Washington, waar ook de Amerikaanse vicepresident Joe Biden aanwezig was.

Babacan toonde zich verzoeningsgezind ten aanzien van de duizenden betogers in Turkije die ontevreden zijn over de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan, die steeds eigenmachtiger zou optreden en zijn behoudende, religieuze levensvisie aan anderen zou willen opleggen. Babacan liet echter ook doorschemeren, zonder daarvoor bewijzen te leveren, dat sommigen geweld uitlokken voor politieke doeleinden.

"We moeten erg voorzichtig zijn bij het evalueren van de recente gebeurtenissen in Turkije", zei hij. "We moeten een strikt onderscheid maken tussen terreurgroepen en illegale organisaties aan de ene kant en de burgers die vreedzaam protesteren aan de andere kant."

Biden zei voorafgaand aan de bijeenkomst dat alleen de Turken zelf de problemen die ten grondslag liggen aan het protest kunnen oplossen. De Verenigde Staten zijn echter wel bezorgd en staan zeker niet onverschillig tegenover de uitkomst. "In de hele wereld maakt men zich zorgen, ook in ons land." De vicepresident zei dat Turkije niet moet kiezen tussen democratie en economische vooruitgang.

Eerder dinsdag bood Bulent Arinc, net als Babacan vicepremier, al zijn excuses aan voor het geweld dat tegen betogers is gebruikt. Hij noemde het 'fout en onterecht'.