PvdA pleit voor meer aandacht voor Friese taal

Redactie

De PvdA wil dat er meer aandacht komt voor de Friese taal. Kamerlid Lutz Jacobi wil dat het rijk om de paar jaar met de provincie Friesland om de tafel gaat om afspraken te maken over hoe het Fries gewaarborgd kan worden in onderwijs, cultuur en media. De plicht om deze afspraken te maken moet worden vastgelegd in de Wet Friese Taal, die woensdag in de Tweede Kamer wordt besproken.

"We moeten altijd weer knokken voor onze taal, het Fries", zegt Jacobi. "Het Fries is erfgoed waar we zuinig op moeten zijn en dat we moeten doorgeven aan volgende generaties."

In de wet die woensdag in de Kamer wordt behandeld staat dat het Fries gebruikt kan worden bij onder meer vergunningsaanvragen, belastingzaken en in het rechtelijk verkeer.

Jacobi wil daarnaast dat in de Mediawet wordt vastgelegd dat Omroep Fryslan een speciale positie krijgt. De regionale omroep moet door middel schooltelevisie en documentaires de Friese taal levend houden, vindt Jacobi. "De media is de drager van je taal. Zij hebben een bijzondere taak bij het bevorderen van het gebruik van de Friese taal."

Jacobi laat zich graag voorstaan op haar Friese wortels. Bij het afleggen van de belofte aan koning Willem-Alexander op 30 april in de Nieuwe Kerk zei ze "dat ûnthjit ik" in plaats van "dat beloof ik".