[Play-offs] Uitslag FC Utrecht - FC Twente

Boris (borisz)

FC Utrecht heeft een boven verwachting goed seizoen bekroond met Europees voetbal. De 2-1 nederlaag in de bloedstollende return tegen FC Twente volstond, na de 0-2 uitzege. Utrecht stond na donderdag  na die zege eigenlijk al in de voorronde van de Europa League. Maar daarvan liet de thuisploeg niets merken, toen het rond lunchtijd aftrapte in de eigen Galgenwaard. Utrecht begon fel en zette, voor een enthousiast publiek, meteen druk.

Dat leverde mogelijkheden op, maar aanvankelijk nog geen echte kansen. Na twintig minuten kwamen die er wel: een mooie uithaal van de naar binnen gedraaide Toornstra, Sander Boschker moest gestrekt om de 1-0 te voorkomen. Even later behield Cedric van der Gun op wilskracht de bal en kon hij 'm voorgeven. Bengtsson voorkwam op het laatste moment dat de voorzet Mulenga bereikte.

Toen de storm van Utrecht rond het verstrijken van het eerste halfuur was gaan liggen, kantelde Dusan Tadic de wedstrijd. Uit het niets zette hij Twente met een verwoestende zwabber vanaf 30 meter op 0-1. Robbin Ruiter was volledig kansloos. Twee minuten later maakte Nacer Chadli de gekte compleet door van van ver ook met een poeier de 0-2 te maken.

Plots was een duel dat min of meer om des keizers baard gespeeld zou worden veranderd in een wedstrijd die nog alle kanten op kan. Twente heeft de 0-2 nederlaag van donderdag weggepoetst en heeft de morele voorsprong te pakken. Utrecht oogt aangeslagen door de twee onverwachte goals, en dat leidde in de slotminuut van de eerste helft bijna tot de 0-3 van Luc Castaignos. Op aangeven van Leroy Fer haalde de spits uit, maar Ruiter voorkwam dat voor rust de ellende voor Utrecht al compleet was.

Na rust ging het duel op dezelfde voet verder. De bal lag na 25 seconden in het net: Utrecht op 1-2! Edouard Duplan profiteerde van een fout van Gutiérrez die inleverde, nadat Boschker slecht had uitgetrapt. Utrecht ging daarna op zoek naar de 2-2. Kansen van Oar (schooy naast) en Van der Gun, die goed werdvrijgespeeld door Toornstra, maar Boschker in de weg zag liggen.

Toch bleef Twente, dat één goal nodig heeft, gevaarlijk. In de 67e minuut grote kopkans Castaignos, over, na een voorzet van Tadic. Fer raakte de bal tien minuten later verkeerd toen hij vrij kon uithalen. Het bleef tot het einde spannend in de Domstad.

Beide ploegen wilden dolgraag Europa in en degene die scoorde zou dat hebben bereikt. Het lukte Andreas Bjelland bijna met een uithaal, gered door Ruiter. Twente zette in de slotminuten aan, maar de goal kwam er niet, waardoor Utrecht na een spannende strijd de voorronde van de Europa League in mag.