[Giro] Intxausti wint rit na pech Gesink

Frank (franklop)

Beñat Intxausti heeft dinsdag de zestiende etappe van de Giro d'Italia gewonnen. De Spanjaard van Movistar bleef op de streep Tanel Kangert (Astana) en Przemyslaw Niemiec (Lampre-Merida) voor. De groep met favorieten volgde op veertien seconden. Vincenzo Nibali houdt de roze trui om zijn schouders.

De zestiende rit, waarin de Giro na een Frans uitstapje terugkeerde in Italië, kreeg kleur door een lange vlucht van 22 renners. De groep met Pieter Weening (Orica-Greenedge) en Wilco Kelderman (Blanco) kreeg een kleine vijf minuten voorsprong en verbrokkelde op weg naar de laatste beklimming van de dag.

Op de klim naar Andrate van de tweede categorie sprong Kelderman samen met Emanuele Sella (Androni Giocattoli) weg. De twee kregen gezelschap van Danny Pate (Sky), maar toen de favorieten aan de boom schudden in het peloton was de voorsprong snel verdwenen.

Nadat wittetruidrager Carlos Betancur even solo een poging had gewaagd, was het in de slotfase Robert Gesink die zich roerde. De kopman van Blanco probeerde keer op keer weg te komen. In een groep van vier reed Gesink finishplaats Ivrea binnen toen de pechduivel toesloeg; Gesinks ketting liep eraf.

Uiteindelijk verloor Gesink ongeveer tien seconden op de roze trui. Hij zakte van de elfde naar de twaalfde positie achter Kangert. Verliezer van de dag werd echter Mauro Santambrogio. De winnaar van zaterdag kwam op meer dan twee minuten van Nibali binnen en zakte weg uit de top vijf.