Arrestaties handel in merkvervalsingen via Facebook

Redactie

Drie mannen zijn dinsdag opgepakt in verband met grootschalige handel in vervalste merkartikelen via een besloten Facebookgroep. Via de zo'n 1800 leden tellende groep werd volgens het ministerie van Financiën gehandeld in vervalste kleding, schoenen, elektronica en parfum. In onder meer woningen van drie leden van de groep zijn doorzoekingen gedaan.

Twee verdachten, uit Leiden en Apeldoorn, worden verdacht van grootschalige import en handel in namaakartikelen. Bij doorzoekingen in zes woningen in Apeldoorn, Leiderdorp en Deventer is een grote hoeveelheid nagemaakte producten gevonden, evenals illegaal vuurwerk, tweeënhalve kilo wiet, een grote hoeveelheid stroomstootwapens en drie vuurwapens.

De doorzoekingen leidden tot een derde arrestatie van een man uit Apeldoorn. Waarvan hij wordt verdacht, is niet bekendgemaakt. In Utrecht, Apeldoorn en Nieuwegein zijn ook loodsen doorzocht. Hier werden eveneens veel merkvervalste goederen gevonden, die met vrachtwagens zijn afgevoerd.

Het OM denkt dat de 37-jarige man uit Leiden de namaakartikelen importeerde. Hij verkocht ze door aan onder anderen de 25-jarige man uit Apeldoorn. Hij zou de artikelen hebben doorverkocht aan een groot aantal andere handelaren. Ook naar een aantal van deze handelaren wordt onderzoek gedaan. Dertien handelaren zijn door de douane bezocht, die de nepmerkartikelen in beslag heeft genomen.

De fiscale opsporingsdienst Fiod heeft Facebook geïnformeerd over de illegale handel door leden van de besloten groep, waartoe mensen pas konden toetreden na toestemming van de beheerder.