Vacansoleil stopt met sponsoring wielerploeg

Maarten (rubbereend)

Vacansoleil stopt aan het einde van het seizoen als sponsor van de gelijknamige wielerploeg. Dat werd woensdag bekendgemaakt. De Nederlandse touroperator zegt alle doelstellingen bereikt te hebben en daarom geen noodzaak meer te zien in een verlenging van het sponsorcontract. Vacansoleil begon de hoofdsponsoring in 2009.

Het nieuws was dinsdagmorgen al uitgelekt. Volgens De Telegraaf hoopt manager Daan Luijkx eind deze week een nieuwe naam bekend te maken. Fietsleverancier Bianchi zou al gevraagd zijn om financieel bij te springen. De Nederlandse wielerploeg kent niettemin een rampzalige week. Maandag liet co-sponsor DCM al weten te stoppen. Het bedrijf zegt net als Vacansoleil zijn doelen te hebben bereikt.

Vacansoleil is al de tweede grote Nederlandse wielerploeg die op zoek moet naar een nieuwe hoofdsponsor. Datzelfde voor Blanco Pro Cycling, dat tot het einde van het jaar nog betaald wordt door Rabobank. De bank trok afgelopen najaar de stekker uit de sponsoring, maar ondersteunt de wielerploeg nog wel.

Luijkx baalt, maar koestert geen wrok. "Dat Vacansoleil in vijf jaar hun doelstellingen heeft behaald is aan de ene kant jammer maar vooral ook een groot compliment. We zijn trots op de investeringen die zij hebben durven doen vanwege de spectaculaire groei en waren gezegend met de oprechte betrokkenheid." Luijkx zegt al enige tijd rekening gehouden te hebben met het afzwaaien van Vacansoleil.

Volgens Luijkx is de wielersport ondanks de veelvoud aan dopingincidenten nog altijd aantrekkelijk. "We praten met verschillende partijen en die zien de waarde van de sport in het algemeen en ons team in het bijzonder. Dit gaat bijvoorbeeld over in één seizoen bijna tien keer het geïnvesteerde sponsorbedrag aan visibiliteit terugverdienen", zegt hij. "Ook zien potentiële partijen de kansen en uitdagingen van de sport en dat er met deze generatie een groep staat die weet dat de sport ook op een eerlijke manier bedreven kan worden."

Vacansoleil boekte zijn grootste succes in het wielerpeloton vorig jaar in de Ronde van Italië. De Belg Thomas de Gendt schreef de koninginnenrit op zijn naam en eindigde als derde in het eindklassement. Daarnaast wist de ploeg in 2009 met Borut Bozic ook een etappe te winnen in de Ronde van Spanje.