'Hawkeye kan ook helpen bij buitenspel'

Maarten (rubbereend)

Hawkeye kan meer dan alleen controleren of de bal de doellijn heeft gepasseerd. Ook bij twijfelgevallen over buitenspel zou het elektronische systeem uitkomst bieden. "Binnen een seconde kan een scheidsrechter duidelijkheid hebben", liet een woordvoerder van het bedrijf woensdag weten.

De FIFA wilde lange tijd niets weten van elektronische hulpmiddelen. Pas na het EK van vorig jaar ging de wereldvoetbalbond definitief overstag. De grens ligt echter bij het bepalen of een bal over de doellijn is geweest. Het blijft voorlopig onbespreekbaar om de scheidsrechter ook in andere situaties een handje te helpen.

"Buitenspel is een lastige kwestie en heeft vaak met interpretatie te maken", betoogde oud-scheidsrechter Hugh Dallas namens de UEFA. "Je moet het spel niet telkens stil willen leggen. Bovendien maakt juist het menselijke aspect het voetbal zo mooi."

Hawkeye wijst de bezwaren van de officiële instanties resoluut van de hand. "We kunnen het moment vastleggen dat de speler de bal schiet en de andere speler de bal ontvangt. De scheidsrechter kan binnen een seconde duidelijkheid krijgen."

De Engelse Premier League start met ingang van volgend seizoen als eerste competitie met het gebruik van hawkeye voor doellijnbewaking. Daar hangt een prijskaartje aan van ruim vier ton per stadion. Welke landen nog meer interesse hebben getoond in het systeem, blijft geheim. "Maar er hebben meerdere bonden bij ons geïnformeerd", zo klinkt het.

De FIFA besloot in zee te gaan met een ander bedrijf. Het Duitse GoalControl mag de doellijntechnologie deze zomer verzorgen tijdens de Confederations Cup en mogelijk volgend jaar ook bij het WK.