[EL] Kuipers blij met fluiten van finale in eigen land

Frank (franklop)

Scheidsrechter Björn Kuipers vindt het speciaal dat hij woensdagavond de Europa Leaguefinale in de Amsterdam Arena fluit. "Ik was op het strand toen ik het telefoontje kreeg", zegt de Nederlander op UEFA.com. "Ik was aan het trainen en Pierluigi Collini belde me. Ik was erg trots."

Benfica en Chelsea nemen het in de hoofdstad tegen elkaar op. "Ik ken het stadion erg goed. Ik heb erg vaak gefloten voor Ajax, en het is geweldig. Amsterdam is een geweldige stad om de finale te organiseren", zegt de arbiter.

"We zijn al lang met de voorbereiding bezig", zegt hij over zijn team. "Het gaat nooit om slechts een dag. Als we worden aangewezen maken we onze agenda vrij. Vrijdag namen we het duel tussen Borussia Dortmund en Real Madrid nog eens door. We kwamen samen met het team en analyseerde alles in onze wedstrijden: wat we goed deden en niet en wat we kunnen verbeteren."

Kuipers floot in 2011 al de Super Cupfinale in Monaco. Dit jaar kende hij zijn beste jaar als scheidsrechter tot nu toe. Naast Dortmund - Real had hij de leiding over onder meer een kwartfinale in de Champions League en de bekerfinale tussen AZ en PSV. Komende zomer is hij ook actief op de Confederations Cup in Brazilië.